ROME – PARLEZ-VOUS HATE?

Rome is algemeen gekend als de hoofdstad van Italië en het oord waar de dwergstaat Vaticaanstad en de paus zijn permanente zetel heeft. Dat is iets wat iedereen wel zal weten, maar dat ‘ROME’ al sinds zo’n 15 jaar ook de naam is van een experimentele neofolk- en punkrockgroep uit het Groothertogdom Luxemburg zal ongetwijfeld veel minder bekend zijn. Daar gaan wij nu iets proberen aan te verhelpen door hier wat meer informatie te geven over dit kwartet en over hun nieuwste album “Parlez-Vous Hate?” dat eind januari 2021 op de markt werd gebracht.

De vier bandleden van de in 2005 opgerichte formatie ‘ROME’ zijn de 39-jarige zanger-gitarist Jérôme Reuter, momenteel aangevuld met Eric Becker op elektrische gitaar, Tom Gatti op basgitaar en keyboards en Laurent Fuchs op drums. Leadzanger Jérôme Reuter is de man die de teksten en muziek schrijft voor de nummers die deze band op hun platen plaatst. Vooraleer hij met ‘ROME’ begon was hij ook al actief geweest als solozanger onder de naam Reggie Fain en als lid van de punkrockgroepen ‘The Skinflicks’ en ‘Mack Murphy And The Inmates’.

De eerste plaat die met ‘ROME’ werd opgenomen was de eind 2005 uitgebrachte EP ‘Berlin’ en daarna volgden nog een twintigtal andere platen, zowel in de vorm van een EP als van een volwaardig album. “Parlez-Vous Hate?” is de opvolger van het vorig jaar verschenen album “The Lone Furrow”. Op deze nieuwe plaat staan twaalf nummers waarvan de openingstrack “Shangri-Fa” amper 25 seconden duurt en dus eerder al een korte intro mag worden beschouwd. Het is pas met het albumtitelnummer “Parlez-Vous Hate?” dat er echt van start wordt gegaan.

De eerste single uit deze cd is het wat militaristisch klinkende nummer “Panzerschokolade” dat u op de eerste video kunt beluisteren. De tweede video die we aan deze recensie hebben toegevoegd is een audiovideo met de volledige registratie van dit nieuwe album van ‘ROME’. Ondanks de toepassing van de terminologie ‘punkrock’ voor hun muziek valt het beluisteren van deze plaat behoorlijk mee want nagenoeg elk nummer klinkt vrij melodieus, soms zelfs melancholisch en de meeste songs beschikken over een catchy riff.

De stem van Jérôme Reuter lijkt volgens ons nogal sterk op die van Tom Smith, de frontman van de Britse indierockgroep ‘Editors’. Dat was toch onze eerste bedenking bij het horen van de nummers “Born In The E.U.” en “You Owe Me A Whole World”, naast de zeer mooie ballads “Blood For All”, hitsong “Alesia” en het akoestische lied “Der Adler Trägt Kein Lied” dat ondanks de Duitstalige titel toch een song in het Engels is. De nummers “Parlez-Vous Hate?” en “Toll In The Great Death” kunnen daarnaast dan weer als meer typerend voor de traditioneel gekende neofolk-sound van ‘ROME’ worden vermeld.

De man die naast Jérôme Reuter mede-verantwoordelijk mag worden geacht voor het uiteindelijke geluid van ‘ROME’ is multi-instrumentalist, producer en opnameleider Tom Gatti die de songs registreerde in de ‘Unison Studios’ in Luxemburg. Daarbij werd ook een beroep gedaan op een backing vocals-trio bestaande uit Patrick Kleinbauer, Tom Luciani en Eric Becker. Het lijkt alsof Jérôme Reuter en de band ‘ROME’ met dit album “Parlez-Vous Hate?” wat meer afstand hebben willen nemen van hun meer luidruchtige verleden om nu resoluut te mikken op een plaatsje in de hitlijsten met één van de nummers uit deze leuke plaat.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Trisol Music Group GmbH

video